Despre tema iertarii – La Taina cu Nusa

f8536aba129b9a2f50328fe8af3314cd

“Pentru a putea ierta, este necesar sa evoluezi in intelepciune, puritate si forta emotionala.
Unde se afla aceasta putere?
Desigur, se afla in iubire. Nu poti ierta atunci cand nu iubesti, adica atunci cand nu ai acces la rezervorul de iubire dinauntrul tau. In termeni mai tehnici, nu ai acces la partea cea mai inaltatoare si frumoasa din fiinta ta.
Cand iubirea pentru celalalt este blocata sau pare a se fi consumat, iertarea devine imposibila. Oamenii pot trai zeci de ani blocati in dimensiunea iertarii, dar foarte activi in dimensiunea urii si a resentimentului.
A ierta este un fel de a te desparti de trecut, un fel de a te elibera, asa cum seara ne spalam pentru a indeparta praful si mizeria ce s-a depus pe corpul nostru in timpul zilei. Si cum sa te desparti de trecut daca nu traind total in prezent? Traiesti in prezent atunci cand accepti realitatea prezenta, ceea ce se intampla acum. Traiesti in trecut atunci cand respingi realitatea prezenta, cand amintirile te invadeaza si traiesti in ceea ce s-a intamplat atunci. Acesta e un mod de a-ti irosi viata!
Trecutul nu are alta functie in viata ta afara de aceea de a stoca faptele existentei pe care le-ai intalnit. Poti sa fii sigur daca ele sunt in totalitate bune sau rele? De unde stii ca evaluarile tale sunt cele potrivite? De unde stii ca suferinta pe care ai traversat-o nu a avut rostul sa te impinga spre o constiinta mai inalta si spre o viata mai bogata, capabila sa contina si ceea ce nu credeai ca vei accepta vreodata? Fii sincer si recunoaste cand adopti punctul de vedere izolat al mintii tale, aprecierile nu pot fi corecte. De pilda, un eveniment numit “suferinta” ta? Si atunci, ce rost are sa ramai agatat de un eveniment din trecut, ale carui consecinte in timp nu le poti cuprinde? Daca nu te desprinzi de trecut, nu ai cum sa fii liber. Esti ca un pilot care ruleaza avionul pe sol, dar nu indrazneste sa se inalte. Ramai legat de pamant. La un moment dat, va fi chiar periculos pentru tine, deoarece pista are un capat.
De ce sa iertam? Ce beneficii avem iertand?
De exemplu pentru ca:
– aleg sa merg mai departe in viata
– furia este calea care duce catre suferinta
– a fost o sansa de a invata ceva nou
– timpul nu se poate niciodata intoarce, pentru ca timpul mereu merge inainte
– ceea ce mi se face mie, am facut la randul meu altcuiva, poate si fara sa imi dau seama
– nu vreau ca purtarea sau greselile cuiva fata de mine sa ma transforme intr-o victima
– luptand in sinea mea cu cineva, nu fac decat sa ma extenuez. Cat timp am sa mai duc aceasta lupta?
– a trai in suferinta imi retine abilitatea de a iubi. Nu pot sa ofer iubire dintr-o inima ranita
– cel mai bun mod de a avea controlul asupra unei situatii este sa fiu in pace
– viitorul meu este prea promitator ca sa fie ruinat de egoism, ingrijorare si amaraciune.
A ierta este una dintre cele mai inaltatoare si transformatoare experiente umane.
Iertarea de sine, reprezinta acceptarea existentei si experientelor pe care viata ni le propune.
Iertandu-i pe cei din jur reprezinta intelegerea si asimilarea experientei de viata, transcenderea lectiilor si invataturilor pe care sufletul nostru are nevoie sa le experimenteze pentru a deveni mai puternic si mai iubitor.
A-L ierta pe Dumnezeu reprezinta abandonul final al vointei umane in fata existentei si divinitatii. Reprezinta ultima treapta a eliberarii de suferinta si durere.

La taina cu Nusa