Copiii bolnavi de parinti

WhatsApp Image 2019-05-28 at 11.18.55

Familia de origine este familia in care am crescut si este formata din parinti, frati sau surori, dar si din generatiile anterioare. Cand ne nastem, avem inscrise in ADN o multitudine de informatii, o mare parte dintre ele fiind transmise de inaintasii nostri, atat pe linie paterna, cat si pe linie materna.

Mai mult sau mai putin constient parintii, bunicii si toti stramosii nostri ne-au lasat mostenire propriile secrete, traume inca active,  doliuri neincheiate, credinte, valori si principii care vin din experienta si istoria lor de viata. Problemele nerezolvate de strabunicii, bunicii si parintii nostri ne vor influenta, intr-un fel sau altul si pe noi.

Vrem sau nu sa acceptam generatiile anterioare ne-au format credintele si valorile. De la acestea am invatat cine suntem, ce si cat putem, cum ar trebui sa gandim si sa ne comportam. De la ei stim cum sa comunicam, sa interactionam, cum sa ne satisfacem nevoile si cum sa gestionam emotiile. Membrii familiei noastre de origine si relatiile cu fiecare dintre ei, dar si cu familia ca intreg au o influenta profunda asupra persoanei in devenire. O persoana are propria individualitate, insa face parte si dintr-o familie de care este legata cu ea, chiar si atunci cand nu a tinut legatura cu aceasta. De la stramosi invatam cum sa fim fericiti sau nefericiti.Ceea ce s-a intamplat cu un stramos ne afecteaza pe noi,

dar si generatiile care vin dupa noi, iar uneori, cand orice am face solutia nu apare legat o situatie dureroasa pe care o traim, poate fi util sa o cautam dincolo de granitele timpului si spatiului.

Aceste mosteniri transgenerationale sunt influentate un cadru mai larg decat cel al familiei, cum ar fi cel de grup social mai larg, sau chiar la nivel de popor sau rasa.Generatiile anterioare ne-au format credintele si valorile   Specialistul explica de ce ”Ei ne-au format credintele si valorile.”

O astfel de transmitere psihologica se face la nivel si mai inalt decat acela de familie, cum ar fi cel de grup social mai larg, sau chiar societate. Potrivit acestei abordari, dificultatile unui individ sau cele din cadrul unei familii apar ca urmare a transmiterii transgenerationale a unor tipare disfunctionale de interactiune Asa cum se transmit genele se transmit si tiparele de gandire”. Cunoscandu-ne familia, ne va fi mai usor sa gasim solutii pentru a ne rezolva propriile probleme, spargand  tiparele disfunctionale identificate.   „Asa cum se transmit genele se transmit si tiparele de gandire, ideile, sentimentele, stilurile comportamentale, traumele dintr-o generatie in alta. Asa cum exista un inconstient propriu, exista si un inconstient de familie care se preia, mai ales daca membrii familiei nu isi cunosc sau recunosc si nu constientizeaza problemele, trairile si gandurile, nu isi traiesc doliile, ci le neaga sau le tin secrete.”

Fiecare  persoana este rezultatul unui cumul de factori, incepand cu bagajul genetic, zestrea culturala (valori universale, mituri, traditii, obiceiuri)

educatia din familie si societatea frecventata, pana la experientele personale si la modul in care acestea au fost integrate. Persoana traieste intr-o zi un traumatism ( sau o acumulare) emotionalimportant si el il angreneaza in interiorul sau. Datorita educatiei, credintelor, scenariilorde viata transmise transgenerational, miturilor familiei de origine, el nu lasa suferinta sase exprime real sau corect pentru a ajunge la integrarea

intr-o maniera pozitiva aevenimentului dureros,

isi pierde reperele, isi distruge profund credintele sau iluzia a ceeace reprezinta. Aceste componente comportamentale ale trairilor emotionale influenteaza functionarea sistemului imunitar care nu mai poate apara organismul de eventualele perturbari care apar la nivel celular.

Pentru a repara, mai intai este necesar sa fim constienti de problemele prezente care ne apasa si nu ne ingaduie sa ne simtim liberi, creativi, impliniti. Cel mai des acest lucru se observa cand ni se intampla acelasi gen de lucruri, cand dezvoltam acelasi tip de relatii, cand avem acelasi tip de reactii sau avem visuri si dorinte ale sufletului pe care, oricat ne-am stradui, nu le putem indeplini.

De asemenea, atasamentele permanentizate fata de persoane pierdute sau de sentimente precum ura, furie, frica, vinovatie pot constitui o forma de a ramane loiali principiilor si valorilor familiei/culturii de origine chiar daca noua nu ne mai sunt de folos. Uneori insa, e mai important sa fii loial familiei decat sa iti traiesti propria viata si aceasta datorita faptului ca A APARTINE , indiferent cum, este, pentru oameni, mai securizant decat A FI LIBER.

Chiar daca a apartine ne aduce multa suferinta, este de multe ori de preferat pentru ca este cunoscuta. Noutatea adusa de a fi liber, desi poate mai sanatoasa, ramane totusi, in anumiti termeni, periculoasa. Ramane la alegerea

fiecaruia…

Din punct de vedere transgenerational, fiecare dintre noi suntem produsul istoriei familiei din care facem parte,a zonei in care ne-am nascut, a culturii si traditiei in care am fost educati, atat noi, cat si predecesorii nostri.

Cand ne nastem, avem inscrise in ADN o multitudine de informatii, o mare parte dintre ele fiind transmise de inaintasii nostri, atat pe linie paterna, cat si pe linie materna.