ARTICOLE

Beneficiile cantului gregorian

asupra trupului si mintii

 

Muzica gregoriana este o forma de cantare liturgica specifica Bisericii catolice. Conform legendei, papa Grigore cel Mare (560-604) a creat aceasta cantare religioasa pe care o numea ”muzica ingerilor”. In pictura religioasa timpurie este reprezentat ca un sfant iubitor de muzica ce primeste cantul gregorian de la Duhul Sfant, infatisat ca un porumbel ce-i sta pe umar si-i canta la ureche. De secole, versurile cantate in limba latina, de obicei fara acompaniament instrumental, rasuna in manastiri si catedrale, muzica pentru suflet prin care divinitatea este preamarita.

In afara bisericii, cantul gregorian este azi subiect de studiu pentru un grup restrans de oameni de stiinta care cerceteaza beneficiile acestui tip de muzica asupra fizicului si psihicului uman.

Dr. Alan Watkins, specialist in neurostiinta la Imperial College of London, a observat ca structura muzicala a cantului gregorian are un impact fiziologic pozitiv prin aceea ca ”scade valorile hipertensiunii arteriale si reduce anxietatea si depresia”. Studii similare arata ca acest tip de muzica religioasa imbunatateste comunicarea dintre emisfera dreapta si cea stanga a creierului, formand noi trasee neuronale.

Calugarita benedictina Ruth Stanley, care conduce programul de medicina complementara la spitalul St. Cloud din Minnesota spune ca pacientilor care au ascultat cantari gregoriene li s-a usurat durerea cronica. In filmul documentar ”Chant” medicul francez Alfred Tomatis povesteste ca a fost rugat sa-i ajute pe calugarii de la o manastire benedictina care sufereau de oboseala, depresie si afectiuni fizice. A descoperit ca acestia obisnuiau sa cante muzica gregoriana intre sase si opt ore pe zi, dar noul staret le interzisese sa mai cante. Dupa ce au reinceput sa cante zilnic, calugarii si-au recapatat pofta de viata si energia. Dr. Tomatis a tras concluzia ca acest gen de muzica are efect asupra sistemului nervos central oferind o stare de bine si sanatate.

Persoane care asculta muzica gregoriana regulat, acasa, la lucru sau in timp ce sunt la volan, spun ca le calmeaza si le abate gandul de la griji, aducandu-le pacea in inima si in minte. Chiar si animalele de companie se linistesc, iar copiii mici adorm mai usor.

Dariana