Taina hranei – retetele medicinii isihaste – parintele Ghelasie Gheorghe

res_8b26f2d69f3ebd3a4d2b6a20063e6aa6_450x450_ptvf

Citat din cartea parintelui Ghelasie Gheorghe- „Taina hranei”

Cum sa mancam fara sa omoram? La recoltare, legumele nu le rupeti, ci luati in asa fel ca planta sa-si poata mentine viata, sa creasca din nou.Daca se foloseste si radacina, atentie, se smulge planta cu totul si se taie un cm de radacina cu partea aeriana si se foloseste doar dupa ce a inceput sa „adoarma” ea de la sine. Morcoviii si toate radacinoasele, nu le mancati decat dupa ce le separati deci un cm din partea unde radacina se uneste cu frunzele (care de se recultiva, se regenereaza). Deci daca nu se „omoara” planta, separand-o de partea consumabila, nu va avea „toxina mortii”.La tubercule (cartofi, napi)”viul” este in partea exterioara, de aceea taiati o bucatica unde da coltul (pe care o aruncati intr-un loc unde sa se usuce, nu la gunoi, ca partea vie se rasfrange miraculos asupra alimentului respectiv). La praz, ceapa si celelalte care au „mustati”, separati-le un cm de materie respectiva si doar dupa o uscare le puteti folosi si pe acestea. Salata verde, spanacul nu se rup ci se folosesc doar luand frunzele de pe laturi (nu inima, ca nu mai creste), iar daca se ia toata planta , se scoate direct cu radacina si se separa partea aeriana cu un cm de radacina si apoi se tund frunzele putin mai sus de radacina. Noi consemnam ca este o nenorocire folosirea semintelor si frunzelor direct din „incoltire si crestere tanara”, ca prin rupere si preparare se secreta tocmai „toxina omorarii” (incat degeaba au zisele enzime si vitamine, ca sunt memoriile mortii, nu ale viului). Prin „incoltire”, ca si prin frunzele f tinere, se imbogateste intr-adevar vitalitatea, dar trebuie facut ceva care sa nu le negativizeze cu toxina mortii. Se pot folosi doar dupa o „re-uscare”, ca sa „adoarma”. Mai mult, prin incoltire masa celulara este pt. propria regenerare, nu pentru daruire, incat digestia noastra trebuie sa faca un efort inzecit, pt. a-i forta asimilarea. Verdeturile f tinere, crude, nu le folositi imediat, ci dupa o scurta uscare, ca sa opreasca procesul cresterii proprii.”

Reclame